Reacties op loopbaantrajecten 

Twijfels over werk na burnout
Het loopbaantraject dat ik bij Dorthe heb doorlopen is leuk, moeilijk, confronterend en verhelderend tegelijk. Ik heb Dorthe ervaren als een warm, betrokken en oprecht persoon. 

Door middel van de opdrachten en de gesprekken heb ik antwoord gekregen op veel van de vragen waarmee ik worstelde.   

Dorthe bedankt! Voor alle ontdekkingen die ik samen met jou heb gedaan, de inzichten die onze samenwerking me hebben gebracht en het vertrouwen in mezelf dat je mij hebt gegeven.

E. Juriste Wel of niet als ZZPér beginnen?
Ik ben bij Dorthe gekomen voor het traject ' Bezinning op Werk' en het bleek uiteindelijke precies hetgeen te zijn waar ik naar opzoek was. 
Het traject zit perfect in elkaar. Door middel van de opdrachten die je thuis moet uitwerken kun je je eigen struikelblokken, motivaties, kwaliteiten en behoeften ontdekken, zodat je tijdens de waardevolle afspraken met Dorthe écht ergens naartoe werkt. Het traject is erg doelgericht, dus je voelt afspraak-na-afspraak dat je verder komt. Bij andere begeleiders had ik vaak gevoel 'zweverig' bezig te zijn, maar dat is bij Levenszin dus absoluut niet het geval. Bedankt voor alles Dorthe! Jammer genoeg heb ik onze gesprekken nu niet meer nodig, maar ik ga ze wel ontzettend missen!
LauraTraject gericht op een geheel nieuwe koers in loopbaan
Ik was op zoek naar een coach die mij kon helpen met het bijsturen van mijn carrière. Ik was langere tijd niet meer ‘gelukkig’ in mijn werk. Het vrijblijvende kennismakingsgesprek vond ik erg prettig, want voordat je jezelf blootgeeft, wil je weten wat je aan iemand hebt. Dorthe heeft me geweldig geholpen. Ze werkt heel professioneel en dat maakt de gesprekken heel gestructureerd en doelgericht. Je hebt geen moment het idee dat je ‘zweverig’ bezig bent. Dorthe is een heel prettige coach die op een kalme, maar warme manier aanmoedigt op zoek te gaan naar de antwoorden die je zoekt.
Joram 

Bezinning op werk, loopbaantraject
Het loopbaan traject is heel waardevol voor mij geweest. Dorthe is prikkelend, begripvol en oprecht geïnteresseerd. Ze heeft mij gestimuleerd om de eerste stappen buiten mijn comfort zone te zetten, om vervolgens te merken dat ik veel meer kan dan ik had gedacht. De opdrachten die hoorden bij elke sessie gaven handvatten om over een heel aantal zaken na te denken en helder te krijgen. Maar bovenal ben ik zo blij met de kwaliteitenschets die Dorthe voor mij heeft gemaakt. Een tekst die ik zelf nooit zou kunnen schrijven over mijzelf, maar als ik hem lees weet ik dat het helemaal klopt, en geeft het een mooie positieve boost.  
Groetjes en bedankt, Eline 'Schets van de essentie'
Dorthe is een lieve,  inspirerende vrouw. Ik kwam bij haar omdat ik vastgelopen was in mijn werk en zonder te sturen en te oordelen heeft ze mij verrassende inzichten gegeven. Passies en gevoelens die altijd al in me zaten, bracht ze naar boven. Daarnaast heeft mijn zelfvertrouwen door de sessies met Dorthe een enorme boost gekregen,  terwijl ik daar eigenlijk niet voor kwam.
Mede dankzij Dorthe zit ik nu lekker in mijn vel en doe ik werk waar ik blij van word. Mijn leven voelt in balans,  hoe cliché dat ook klinkt.
Susanne

 

 

Voorbereiding op lastig gesprek over opheffing van functie
Bij een sessie heeft Dorthe me geholpen om een moeilijk gesprek voor te bereiden dat ik op mijn werk zou hebben. Hier is de EFT-techniek ingezet. Steeds checkt Dorthe af of de negatieve emotie weg is geëbd, en of er nog andere facetten bekeken moeten worden. Ik kon met veel vertrouwen het gesprek op mijn werk ingaan en dat heeft een goed resultaat opgeleverd! Ik vind de EFT-techniek verbazingwekkend sterk en de warme aanpak van Dorthe geeft me heel veel vertrouwen. Dank je Dorthe!
Josée, 52 jaar.Ontslag na 20 jaar en op zoek naar nieuw loopbaanperspectief
Ik kwam bij Praktijk Levenszin met heftige emoties n.a.v mijn ontslag. Ik voelde me bij Dorthe meteen op mijn gemak, ze is toegewijd, rustig en dringt op een zachte manier door tot de kern. Na deze sessies was ik klaar om me te gaan richten op de toekomst. EFT is daarbij een goed hulpmiddel geweest.

 

Aansluitend heb ik het loopbaantraject bij Levenszin doorlopen. Het was een bijzonder en vruchtbaar proces, een liefdevolle ontdekkingsreis naar mijn kwaliteiten, beweegredenen en verlangens m.b.t. werk. Behalve dat het erg leuk was, zit het traject ook zeer gedegen in elkaar. Ik ben ontzettend blij dat ik bij Dorthe terecht ben gekomen.
 M. Over mijn Traject     ‘Bezinning op Werk’
Ik heb het traject als warm, leerzaam en heel prettig ervaren. De opbouw van het traject en de opdrachten die zij meegeeft zijn heel duidelijk en voor mij heel logisch geweest. Dorthe heeft met verassende middelen gewerkt, die mij onder andere veel inzicht hebben gegeven in mijn kwaliteiten en in de beroepsgroepen die bij mij passen. Ik heb bij haar alle antwoorden gekregen op de kernvraag die ik in het begin van het traject heb opgesteld samen met haar. Met andere woorden: ik heb antwoorden gekregen op de vragen ‘wie ben ik’, ‘wat kan ik’ en ‘wat wil ik’, waarbij ik ervoor gekozen heb om dit met name toe te spitsen op mijn werk. Daarbij zijn privé- en persoonsvraagstukken ook aan bod gekomen.

In mijn werk als coach voer ik onder andere ook coachgesprekken met mensen zoals Dorthe dit doet. Waar ik Dorthe o.a. onderscheidend in heb ervaren, is dat Dorthe – indien nodig – ook werkt met andersoortige opdrachten. Door opdrachten te geven – zoals bijvoorbeeld door letterlijk te gaan staan in een onderdeel van mijn leven – heeft dit voor mij veel krachtiger gewerkt. Wat ook bijzonder is, is Dorthe zelf. Zij heeft mij op een warme, gevoelige, analytisch luisterende en observerende manier een fijne ondersteuning gegeven in mijn proces. Ik vind haar erg goed in het onderscheiden, zij raakt precies de kern.

Tenslotte heeft Dorthe een heel mooi boekje met prachtige illustraties gemaakt. In dit boekje zijn al mijn belangrijkste bevindingen tijdens het traject verwerkt. Van mijn kernvraag, de rode draad in mijn leven, mijn kwaliteiten, de essentie van het traject, tot mijn persoonlijke missie. Dit vind ik werkelijk echt een geschenk. Het is ook nog eens heel mooi gemaakt. Het is een fijn en voor mij heel belangrijk naslagwerk, waar ik vaak in terug zal kijken.

Kortom: Ik raad iedereen aan om een traject als deze eens in je leven te doen. Ik vind jou heel bijzonder Dorthe en hoop van harte dat de zaadjes die je geplant hebt bij mij (en bij meerdere zo te lezen op je site) ook voor jou een hele mooie oogst op mogen gaan leveren!
Ellen Jansen, coach bij een landelijk reïntegratiebedrijf.

 


Bezinning op Werk
Ik voel me heel dankbaar met het traject ‘Bezinning op Werk’, dat ik bij Dorthe doorlopen heb. Het heeft me veel meer gebracht dan wat ik aanvankelijk had verwacht.
Er zat een heldere opbouw in het traject. Verrassend vond ik de afwisselende en speelse middelen, die Dorthe inzette.
Dorthe zelf bleef tijdens het traject subtiel voelend aanwezig en gaf me daarin en per mail op de juiste momenten precies die vragen en opmerkingen terug, die tot nog meer inzicht in mijn proces leidden.
Zo lichtte er in dit traject de rode draad van mijn leven op, via de verschillende hoogte- en dieptepunten in mijn (werk-)leven, waar ik in vogelvlucht de diepere waarde van kon ervaren. Dit heeft me opgeleverd, dat ik nu precies weet, wat het doel van mijn leven is en wat mijn specifieke kwaliteit is, die ik kan inzetten en hoe ik die het best kan inzetten.
Ook heb ik zicht gekregen op juist datgene wat me nog belemmert om vrij en voluit mezelf te kunnen zijn. Ik kan daar nu verder mee aan de slag.
Uiteindelijk heeft het traject me inzichten gebracht, die veel meer dan alleen mijn werkleven omvatten en die mijn totale Zijn aangaan.
Het traject getuigt van een heel intelligente en fijngevoelige opbouw, terwijl Dorthe zelf op een bescheiden manier steeds volledig op de achtergrond aanwezig blijft en het overzicht en de diepgang bewaakt.
Het was een groot kado aan mezelf en ik vind het een aanrader voor ieder die verlangt naar overzicht en helderheid op zijn (werk-)leven en die gereedschap wil vinden om met meer zelfvertrouwen in zijn eigen kwaliteiten en meer wil leren genieten van wie hij in wezen is. Het is zo'n waardevolle ontmoeting met je zelf, dat het de prijs zeker meer dan waard is.
Het prachtig geïllustreerde boekje, waarin Dorthe al mijn belangrijke ontdekkingen van het traject gebundeld had, is voorlopig het dierbaarste boekje wat ik in mijn kast heb. Ik vermoed dat ik er nog tijden geregeld in terug zal lezen om mezelf te mogen herinneren aan de rode draad in mijn leven.
Marie-Thérèse van Krieken


Terugblik op de 'Schets van de Essentie'.
Opvallende ‘eye-opener’ in mijn essentie-traject is de rol van gevoeligheid in mijn leven. Gewend als ik ben om die gevoeligheid als een last te zien, kwam het voor mij niet meer dan terloops ter sprake. Dorthe haalde het echter naar voren en verder zoekend tussen de hobbels en obstakels op mijn levensweg, werd duidelijk dat mijn gevoeligheid eerder een rode draad dan een marginale karaktertrek is. Een verhelderend inzicht. Maar minstens even verwarrend, omdat ik hiermee mijzelf en mijn reeds doorlopen levensroute zo anders moet gaan bekijken.
Een voorbeeld van de scherpzinnigheid van Dorthe, door tussen de wirwar van feiten en emoties aan het juiste draadje te trekken. Aandachtig luisteren, het stellen van doortastende vragen, het laten vallen van irrelevante lijnen, de respectvolle confrontaties, de veilige en warme sfeer; dat brengt je in andere lagen van jezelf. Het tekent voor mij de waarde van het essentie-traject.
In een paar uur doordringen tot de essentie van iemand, naar je werkelijke beweegredenen, leek vooraf een zware opgave. Opmerkelijk genoeg zaten we binnen een half uur al op het juiste spoor en werden in een intensieve samenspraak belangrijke zaken naar voren gehaald. In deze context –het zoeken naar je persoonlijke missie- komen los liggende fragmenten in een nieuwe samenhang te staan. De weerslag in het zorgvuldig geschreven document is een stevig handvat om verder mee aan de slag te gaan.
Verhelderend. Maar ook inzichten die verplichten, omdat nu op tafel ligt waar ik voor mijzelf mee aan de slag moet. Een vervolg waar hobbels en drempels ook zeker weer op mijn weg zullen liggen. Hopelijk is mijn essentie daar tegen opgewassen.
Peter‘Schets van de Essentie’

Ik ben heel erg blij met mijn ‘Schets van de Essentie’.
Het gesprek dat we samen hadden bracht al veel aan het licht.
Door de hulpmiddelen die aangeboden werden (o.a. de kaartjes) en de manier waarop je vragen stelde, werden voor mij al tijdens dit gesprek dingen helder en vragen beantwoord.
Toen ik mijn prachtig verzorgde document in handen kreeg was ik toch nog heel verrast, zowel door de inhoud als door de vorm: geweldig hoe alle ingrediënten zo passend voelen. Het is echt een cadeautje om zoiets moois te krijgen ...
Als ik dan lees hoe je alle door mijzelf aangeraakte zaken, wis- en wederwaardigheden hebt verwerkt in een helder en heel positief document krijg ik het daar heel warm van. Ja, het is echt hartverwarmend om mezelf tegen te komen in mijn wezenlijke zijn en hierdoor weer contact te krijgen met wat ik werkelijk wil, mijn essentie.
De ‘opdracht’ om deze schets dagelijks hardop te lezen maakt dat ik me er iedere dag opnieuw sterk mee verbind en het steeds meer in mijn bewustzijn blijft: ja, dit bén ik, dit kán ik, dit wíl ik.
Het zorgt dat ik in beweging kom en geeft mij weer een duidelijke richting aan: mezelf zijn in wat ik ook doe!
Toeval dat mijn eerste cliënte zich al een paar dagen later aanmeldde ... ??

Maria, Eindhoven‘Schets van de Essentie’

Toen ik de website van Dorthe “bezocht” was dat in een periode dat ik voor het eerst in jaren mijn energie voelde toenemen.
Na een moeilijke jeugd waren er problemen op het gebied van identiteit, liefde en werk.
Maar bovenal een steeds slechter wordende gezondheid met een fatale prognose.
Mijn leven leek jaren stil te staan en in maatschappelijk opzicht zou ik het als een mislukking hebben kunnen beschouwen.
De wens nam toe weer iets bij te dragen aan de wereld. Ik wilde weten wat ik heb te bieden en wat mijn kracht is, ondanks mijn lichamelijke beperkingen.
In een uitvoerig en heel gericht gesprek zijn Dorthe en ik ernaar op zoek gegaan.
Toen ik de prachtig uitgevoerde “Schets” ontving was ik ontroerd door o.a. de opsomming van mijn kwaliteiten. Ik heb hen met behulp van de kaarten meteen herkend als van mij zijnde en voelde dat hiermee een eind zou komen aan mijn zelfopgelegde minderwaardigheidscomplex.
Door het maken van het huiswerk en de nabespreking met Dorthe ervoer ik heel duidelijk: dit is niet vrijblijvend.
Het werken aan “De Essentie” heeft me geleerd hoe onvruchtbaar het is om steeds maar dezelfde kant uit te kijken.
Wissel ook eens van (innerlijke) blikrichting en je zult versteld staan!

Judith, Den Haag


‘Schets van de Essentie’

Beste Dorthe,
Je bent een rustige, geïnteresseerde en betrokken gespreksgenoot, die goede, verhelderende vragen stelt.
Je hebt duidelijk een doel en bedoeling voor ogen want je voert de gesprekken heel doortastend en gericht (maar toch niet sturend).
Je luister heel goed, zonder te oordelen, en weet alles wat je oppikt heel mooi te verwoorden in de Schets van de Essentie. De schets ziet er ook mooi uit. Een vriendin las de schets en was erdoor ontroerd.
En ikzelf ook.
De schets is voor mij een bevestiging van wat ik de afgelopen jaren over mezelf en mijn kwaliteiten heb leren zien en dat sterkt me hoe dan ook in mijn zoektocht naar een (werk)plek waar ik op mijn plaats ben.
De werkvormen van vraaggesprekken in combinatie met de diverse kaartjes die je gebruikt (concretiseren kwaliteiten, archetypische beroepen en valkuilen) sluiten heel goed op elkaar aan en er vormde zich echt een beeld van mij.
Je werpt met je vragen en met de schets een helder licht op de meest eigen zaken voor mij, wat werk betreft. Wat ik ook heel prettig en zinvol vond was het vervolggesprek, waarin we zo concreet mogelijk volgende stappen hebben vastgesteld. Ook daarin was je weer heel kernachtig en doortastend.
Door jouw positieve helderheid heeft mijn angst en aarzeling weer normalere proporties aangenomen en zie ik weer beter wat ik allemaal te bieden heb.
Nogmaals heel erg bedankt dus, Dorthe!
PS. Ik heb gisteren een positieve reactie gehad op mijn open sollicitatie.
Zo snel en makkelijk kan het dus gaan!

Sylvia, Den Bosch‘Schets van de Essentie’

Ik heb het traject als heel prettig ervaren. Ik voelde me erg gezien en gehoord en goed begeleid. De vorm die je hanteert is erg prettig, eerst een intensief gesprek, waarbij al veel duidelijkheid naar voren kwam. Ik zat echt uit te kijken naar de Essentieschets, die ook vrij snel volgde op het eerste gesprek. Dat was een groot cadeau, zoals het eruit zag, alsook de inhoud. De opdracht om het hardop te lezen was heel goed, daardoor kwam ik nog dieper tot bewustzijn van mijn eigen kern, alsook de punten die nog aandacht behoeven. Meer zelfwaardering. Het vervolggesprek heeft voor mij nog meer punten op de i gezet waardoor ik daarna in actie heb kunnen komen.
In het eerste gesprek kwamen we direct uit op wat voor mij het kernpunt was. Het bleek verrassend genoeg in eerste instantie niet zo zeer over mijn werk te gaan als over hoe ik met mezelf omga. Ik werd wakker geschud op een prettige manier, niet door me te stimuleren, maar door me te bevestigen. Dat de essentieschets in Ik-vorm geschreven was, heb ik enerzijds als heel prettig, anderzijds als overweldigend ervaren. Het heeft me vertrouwen in mezelf gebracht, het heeft me diep geraakt, zo in mijn kern gezien te worden.
Toen ik het traject begon was het met het gevoel: ‘O jee, waar is mijn enthousiasme gebleven, komt het nog goed?’ Nu heb ik rust en vertrouwen. Ik heb het los kunnen laten, het grappige is dat mijn enthousiasme meteen weer is toegenomen na ons eerste gesprek. Ik kon mijn eigen kwaliteiten ook bewuster zien door dat gesprek en de essentieschets en daarom mezelf ook meer waarderen, wat meteen tot gevolg had dat het enthousiasme weer ging groeien.
Dit traject zou ik willen karakteriseren als zeer positief, confronterend, verhelderend en zeer ondersteunend.
Dit traject is naar mijn idee geschikt voor alle mensen die bereid zijn met bewustwording bezig te zijn. Ik zou zo geen verbeterpunten weten, ik vond het heel plezierig, een groot kado voor mezelf!!

Amanda